Novo

SVEČANA 600. IZVEDBA GAVRANOVE KOMEDIJE "SVE O ŽENAMA" U KRAKOVU Teatar Gavran

Book&MoreGlasoviti  poljski Teatar Ludowy iz Krakova izveo je svečanu 600.reprizu komedije Sve o ženama autora Mire Gavrana, te su publici koja ih je ispratila uz ovacije glumice poručile Hvala vam, vi ste najbolja publika!

Riječ je o Gavranovom najizvođenijem kazališnom tekstu koji je do sada imao pedeset i dvije premijere diljem svijeta od New Yorka i Buenos Airesa pa sve do Pariza, Bratislave, Moskve, Mumbaija, Praga, a do sada je preko sedamsto tisuća gledatelja vidjelo Sve o ženama  u različitim izvedbama.

„Dugogodišnji život ove predstave, te značajni jubilej iznimno visokog broja repriza  potvrdili su na najzorniji mogući način moje prijateljstvo sa zahtjevnom poljskom publikom, koju sam uvijek poštivao" ističe autor Miro Gavran.

Gavranova komedija neobične strukture u svome središtu ima suvremene žene. Kroz pet različitih priča koje se uzajamno isprepliću tri glumice igraju svaka po pet uloga počev od trogodišnjih djevojčica u vrtiću do  devedesetogodišnjih  starica u domu umirovljenika, čime im se pruža prigoda za glumačke transformacije.

 Prevoditeljica komedije na poljski Anna Tuszyunska je izjavila:
"Uspjeh Teatra Ludowy iz Krakowa koji komediju Mire Gavrana Sve o ženama prije nekoliko  dana prikazao šestoti put (od premijere 2006. godine) tumačim time da je taj nevjerojatno britak tekst koji obuhvaća mnoga područja života žena dospio u ruke izvanrednog redatelja Pawela Szumieca koji je odabrao prave glumice: Martu Bizoń, Beatu Schimscheiner, Magdalenu Nieć koje su s lakoćom i fantazijom pristupile realizaciji ovog projekta. Dok sam gledala u Krakowu izvedbu Sve o ženama pratila sam i reakciju publike. Ljudi su bili zadubljeni u priču/priče, opušteni, istinski su uživali. Znam da neki i po 3-4 puta idu ponovno na predstavu toliko im je omiljena.  Prošlo je 13 godina od premjere, a ta predstava  živi punokrvnim  životom. Jednom riječju odličan kazališni komad dospio je u ruke pravog kazališnog tima koji je napravio posao kako spada."
 
Do sada su kazališni tekstovi Mire Gavrana imali trideset premijernih izvedbi u Varšavi, Krakovu, Ščećinu, Bidgošu, Čenstohovu i drugim poljskim gradovima, a spomenutu komediju Sve o ženama u Poljskoj je , pored krakovskog Teatra Ludowy izvelo još pet kazališta.