Novo

Izgubljeni u Frankfurtu. Zalutali u Bologni. Kašmir Huseinović

Book&MoreReagiranje na tekst Gorana Šikića objavljen na portalu Jutarnji.hr, 06.02.2018. u 16:25.

Da zalutali su, autor teksta Goran Šikić, nažalost i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić koji nizom neistinitih konstatacija i napada ad hominem oporgavaju jasne navode koji su vidljivi na stranicama Hrvatske gospodarske komore, www.hgk.hr. 

Dakle nije autor Kašmir Huseinović, ni nakladnik Kašmir Huseinović, ni predsjednik Grupacije nakladnika hrvatske dječje knjige ZNK HGK, ni predsjednik Hrvatske dječje knjige Kašmir Huseinović objavio “navodni podatak” da je HGK u svom planu sajmova u 2018. predvidjela troškove za Sajam u Bologni od 278.500,00 kn.
 
Taj “navodni” podatak je objavila HGK na svojim mrežnim stranicama www.hgk.hr na 17. stranici Programa rada Hrvatske gospodarske komore u 2018. godini.

Hrvatska gospodarska komora je povukla svoju prijavu nakon što je tajnik poslao obavijest Ministarstvu kulture RH o povlačenju prijave Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori za organizaciju Sajma dječje knjige u Bologni.

To što predsjednik zajednice Mišo Nejašmić ne raspolaže podacima i ne zna točne informacije o Sajmu dječje knjige u Bologni ne iznenađuje previše, jer je on okupiran velikim nakladnicima i knjižarima i vrlo teškom situacijom u branši i u knjižarskoj mreži distribucije i prodaje knjiga, ali to ga ne opravdava.

Iznenađuje autor teksta Goran Šikić koji svojim nadnaslovom poziva na rat slikovnica. 
Mi ne ratujemo slikovnicama, mi proizvodimo hrvatske slikovnice u suradnji s najboljim hrvatskim i stranim piscima, ilustratorima, prevoditeljima. 

Mi stvaramo proizvod namijenjen prije svega djeci pa onda svim ostalima. 
Mi idemo na tuzemne i inozemne sajmove predstaviti proizvod i one koji su u njegovoj proizvodnji sudjelovali, autore i nakladnike.
Mi prezentiramo hrvatsku kulturu.

Iako se većini prezentiranje na inozemnim sajmovima čini preskupim načinom promocije, on je i dalje jedan od najisplativijih.

 Autor teksta Goran Šikić očito nije istražio sve informacije i objektivno informirao javnost.

Tako naprimjer u istom tekstu autor Goran Šikić i Mišo Naješmić pobijaju sami sebe kad na početku teksta stoji "Mi smo aplicirali za organizaciju nastupa na sajmu u Bolonji, ali je aplicirala i udruga koju vodi Kašmir Huseinović”, a pri dnu "Mi smo mu čak izašli u susret i Komora na koncu nije aplicirala na tom natječaju kako bi mu pružila mogućnost da on uspješno aplicira”. 
Ti navodi u sebi su proturječni, prema izvanjskoj stvarnosti neistiniti i neprihvatljivi: nama ne treba nikakvo pogodovanje da bismo uspješno aplicirali, jer to već radimo trinaest godina.

 Nažalost predsjednik ZNK Mišo Nejašmić trebao bi raspolagati točnim informacijama o stvarnim troškovima izlaganja na Sajmu dječje knjige u Bologni, kao i na svim drugim manifestacijama i sajmovima, a ne iznositi netočne informacije.

“Prema iskustvu proteklih godina, trošak nastupa u Bolonji u prosjeku je iznosio 120.000 do 150.000 kuna, i nikada nije dosezao 278.000 kuna. Toliko novca za Bolonju nikada nije bilo", rezolutan je Nejašmić.

HGK je u svom planu sajmova  u 2018. predvidjela troškove za Sajam u Bologni od 278.500,00. što je vidljivo na 17. stranici Programa rada Hrvatske gospodarske komore u 2018. godini. Vrijedilo bi znati otkud je HGK došla do tog iznosa, ako g. Nejašmić, po našim procjenama vrlo paušalno, jer sam u organizaciji tih sajmova u stvari nije sudjelovao, iznosi sasvim drukčije iznose.

Pitanje o tome kako će se organizirati nastup na Sajmu u Bologni nije za mene, već za članove Grupacije hrvatske dječje knjige, tako da se o njemu na sastanku koji se spominje u članku nisam izjasnio. 

Nakon što smo održali sastanak Grupacije s nizom točaka:

1. Izvješće o radu Grupacije u 2017. godini.
2. Sajmovi u 2018. – Bologna, Sarajevo, Šibenik, Peking, Frankurt (i ostali za koje se pokaže interes).
3. Zajednički stav prema knjižarama i knjižarskim lancima (ugovori, prodaja, naplata, izloženost knjiga nakladnika koji nisu knjižari).
4. Rad HGK i Zajednice nakladnika i knjižara - odnos prema nakladnicima dječje knjige.
5. Novi kriteriji za otkup i potporu knjizi (posebno slikovnica).
6. Što nam donosi Nacionalna strategija poticanja čitanja?
7. Razno.

među kojima je, kao što se vidi, i nastup u Bologni 2018., kao i na drugim za nas bitnim sajmovima, donijeli smo odluku da je za Hrvatsku dječju knjigu, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Grupaciju nakladnika hrvatske dječje knjige ZNK HGK važno dobiti potporu za program, predstavljanje nakladnika, autora (uključujući ilustratore) i njihovih djela na štandu i sajmu na mjestima predviđenim za to.

 Zabrinjavajuća je i činjenica da se Mišo Nejašmić, a ni autor  spornog teksta Goran Šikić nisu upitali i očitovali o za sve nas tako važnim pitanjima po ostalim točkama dnevnog reda.

Sam naslov: “Ova situacija podsjeća na malo dijete koje želi uzeti više marmelade nego što može pa želi razbiti cijelu bocu” je neprihvatljiva insinuacija, jer novac poreznih obveznika nije nikakva marmelada za koju se brine predsjednik ZNK HGK Mišo Naješmić. Ta rečenica u startu opisuje Grupaciju nakladnika hrvatskih dječjih knjiga kao grupaciju koja ne može provesti ozbiljan projekt, primjerice nastup na najvećem svjetskom sajmu dječje literature. No kako je uporaba efektnih pjesničkih figura kada govornik nema stvarnih argumenata i inače postalo običaj u našem javnom diskursu (od političkog nadalje) ne čudi da je tome pribjegao i g. Nejašmić.  

Uvredljiv je takav diskurs prema svim malim nakladnicima i prema autorima ilustratorima koji zaslužuju priliku ponuditi svoje radove i svoja izdanja na sajmovima – mjestima koja su upravo za to i osmišljena. Da se ne dogodi, kao što je, primjerice, bio slučaj na sajmu u Frankfurtu, da autori budu samo na ekranu. 

Sredstva koja se svake godine odobravaju «pet do dvanaest», dakle neposredno prije manifestacije potrebno raspoređivati sustavnije, tj. Odobravati ih i osigurati znatno ranije i na taj način omogućiti nastupe hrvatskih autora i nakladnika na sajmovima. Jer imamo proizvod i autore, čak i određenu, premda nedostatnu institucionalnu podršku, ali se zbog nesustavnosti, ili bolje reći nepravovremenosti te potpore njeni potencijali dijelom rasipaju. Vrsnost hrvatskih autora mora imati sustavnu i na učinak usmjerenu podršku ukoliko želimo svijetu ponuditi kvalitetan izvozni kulturni proizvod, u ovom slučaju dječju knjigu. Tržište dječje literature predstavlja najpropulzivniji dio tržišta knjiga općenito i taj potencijal mi još uvijek preslabo koristimo. Naravno da će uvijek postojati nerazmjer uvoza i izvoza na tom području, ali pametnom politikom možemo učiniti da se taj nerazmjer smanji na razumnu mjeru. Poticanje nastupa hrvatskih nakladnika i autora na sajmu dječje knjige u Bologni, jedan je od glavnih alata da se to postigne.

 Sajmovi su svake godine u isto vrijeme i čemu onda čekati kada čekanje samo povećava troškove. Vrijeme je da osvjestimo tu neusklađenost i neorganiziranost i da omogućimo predsjednicima pojedinih grupacija da rade posao koji u svojoj branši znaju bolje raditi od drugih. A u samoj Zajednici, valjalo bi izbjegavati disonantne tonove koji proizlaze iz neutemeljenih diskreditacija pojedinaca. Svakako bi prvi koji treba štititi interese SVIH članova Zajednice nakladnika i knjižara trebao biti njen predsjednik g. Nejašmić. Čini mi se da je u ovom slučaju postupio suprotno mandatu koji je od Zajednice dobio.

Kašmir HuseinovićLink na sporni tekst:

https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/sporna-priprema-za-sajam-u-bolonji-ova-situacija-podsjeca-na-malo-dijete-koje-zeli-uzeti-vise-marmelade-nego-sto-moze-pa-zeli-razbiti-cijelu-bocu/7007226/