Novo

Dječja knjiga i Kašmir promet hrvatski predstavnici na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu HINA

Book&MoreHrvatski nakladnici za djecu i mlade Dječja knjiga i Kašmir promet sudjelovat će na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu, koji se ove godine održava od 23. do 27. kolovoza, gdje će kroz promocije i predavanja predstaviti svoja nakladnička izdanja kao dio bogate hrvatske književnosti za djecu i mlade.

Kako se ističe u priopćenju, Dječja knjiga i Kašmir promet u Kinu putuju na poziv Ministarstva kulture Narodne Republike Kine, Kineskog društva pisaca, Državnog ureda za tisak, radio, film i TV NR Kine, a u organizaciji China National Publications Import & Export Group i Chinese Culture Translation & Studies Support Network i Međunarodnog Sajma knjiga u Pekingu (BIBF).

 


Uz izlaganja na BIBF-u, Dječja knjiga i Kašmir promet, nakladničke kuće zagrebačkog uredničko-autorskog para Kašmira Huseinovića i Andree Petrlik Huseinović, izabrani su za sudjelovanje među pedeset stručnjaka iz svijeta na polju književnog i nakladničkog stvaralaštva u radionici 2017 Sino-Foreign Literature Translation & Publishing Workshop (SFLTP), u okviru koje će imati predstavljanja i predavanja.

 Autori će na sajmu predstaviti svoja izdanja, kao i hrvatsku kulturu riječ i sliku za djecu i mlade, te će u organizaciji Bookworma 25. kolovoza na pozornici za dječju knjigu održati predavanje pod nazivom "The Colors of the World - Illustrators Conversation" (Boje svijeta - razgovor ilustratora), u zajedno s brazilskim ilustratorom Rogerom Mellom, dobitnikom nagrade Hans Christian Andersen za 2014.) i nagrađivanom češkom ilustratoricom, autoricom i animatoricom Galinom Mikilinovom.

 Slikovnice Kašmir prometa i Dječje knjige prevedene su u više od trideset zemalja svijeta, uključujući Kinu, i nekoliko su puta uvrštene u prestižni White Ravens List koji svake godine radi International Jugend Bibliothek iz Muenchena.

 


Nagrađivana ilustratorica, autorica brojnih priča i knjiga za djecu, po čijoj je slikovnici "Plavo nebo" i životnoj priči snimljen i dokumentarni film u produkciji HRT-a, Andrea Petrlik Huseinović je 2017. godine bila hrvatski kandidat za ALMU – Astrid Lindgren Memorial Award, te je među kandidatima za Hans Christian Andersen Award 2018.

 

 Originale iz njezine autorske slikovnice "Plavo nebo" te "Alisa u zemlji čudesa" u Međunarodnu zbirku uvrstio je prestižni Chihiro Art Museum iz Japana koji u svojoj zbirci čuva 7,300 djela 203 umjetnika iz 33 zemlje. Većina umjetnika su najpoznatiji svjetski umjetnici dobitnici najvećih nagrada za ilustraciju poput Hans Christian Andersen nagrade, Astrid Lindgren Memorial nagrade i nagrada BIB-a, Bijenala ilustracija u Bratislavi. Andrea Petrlik Huseinović jedina je hrvatska ilustratorica čiji su radovi uvršteni u tu zbirku.

Potporu nastupu daje Ministarstvo kulture.