Novo

Hrvatski filmovi i filmaši na 70. filmskom festivalu u Cannesu HINA

Book&MoreNa 70. filmskom festivalu u Cannesu, koji se održava od 17. do 28. svibnja, u programu "15 dana autora" (Quinzaine des réalisateurs) prikazat će se kratkometražni igrani film Trešnje Dubravke Turić, a Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i ove će godine u sklopu Filmskoga sajma promovirati hrvatsku kinematografiju.

Program 15 dana autora (Quinzaine des réalisateurs) ove se godine održava 49. put, od 18. do 28. svibnja, paralelno s festivalom u Cannesu.

U tom se programu predstavljaju novi autori snažnih i jedinstvenih poetika, a kroz je povijest ovaj program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha, ističu iz HAVC-a.

Kratkometražni igrani film "Trešnje" Dubravke Turić priča je o odrastanju smještena u Dalmatinsku zagoru. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.

Film je snimljen prema istoimenoj priči spisateljice i pjesnikinje Olje Savičević Ivančević u produkciji zagrebačkog Kinematografa. Scenarij potpisuje Jelena Paljan, direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, osim režije Dubravka Turić potpisuje i montažu, a za oblikovanje zvuka bila je zadužena Dubravka Premar. Za scenografiju je zaslužna Petra Poslek, za kostimografiju Morana Starčević, a glavne uloge u filmu nose Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko. Producentica filma je Dijana Mlađenović iz Kinematografa.

HAVC u Cannesu

Hrvatski audiovizualni centar predstavit će hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film) na kojemu sudjeluje 10. put.

U sklopu market-projekcije bit će prikazan "Moj život bez zraka", dugometražni dokumentarni film redateljice Bojane Burnać koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom Kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma HotDocs.

Predstavnici Centra će kroz publikacije, sastanke, digitalne platforme te market-projekcije filmskim profesionalcima na sajmu – kupcima i festivalskim selektorima – ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. Centar će također biti na raspolaganju – kao logistička i lobistička podrška – svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.

U svrhu promocije aktualne hrvatske filmske produkcije izdana je promotivna publikacija "What’s Cooking in Croatia? II/2017" s fokusom na nove hrvatske filmove.

U svrhu promocije kratkometražnog filma, HAVC je osigurao prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene.

Riječ je o filmovima "13+" Nikice Zdunića, "Mliječni zub" Saše Bana, "Gamer Girl" Irene Jukić Pranjić, "Po čovika" Kristine Kumrić, "Sve bih ostavio ovdje" Ivana Faktora, "U plavetnilo" Antonete Alamat Kusijanović, "Posljednji izazov" Božidara Trkulje, "Crvenkapica Redux" Danijela Žeželja, "Grimizno" Dijane Mlađenović i "Oni samo dolaze i odlaze" Borisa Poljaka.

FOTO: Denis Makarenko / Shutterstock