Novo

Nova izdanja najvećih Gavranovih uspješnica: Kafkin prijatelj, Zaboravljeni sin i Judita! MOZAIK KNJIGA

Book&MoreZahvaljujući izdavaču Mozaik knjiga i hvaljenom radu hrvatskog dizajnera Marka Jovanovca, svježe iz tiska izašli su naslovi Retro biblioteke. Riječ je, zasada, o 5 ključnih i hvalevrijednih djela hrvatskih autora i troje stranih koji svoju publiku uvijek pronalaze. Među njima tu su i Gavranovi hvalevrijedni romani: 2. izdanje romana Kafkin prijatelj, 9. izdanje Zaboravljenog sina i 10. izdanje Judite.

Romani su to koje je rado prihvatila publika, a nije ih ni kritika zaobišla.

Za roman Kafkin prijatelj  Gavran je dobio Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 
Svi znaju za dogovor Maxa Broda i Franza Kafke: Kafka ga je molio da spali sva njegova djela nakon njegove smrti. Srećom, on to nije učinio. Biografije tih poznatih junaka, unatoč poštivanju faktografije, u knjizi Kafkin prijatelj  dane su na neočekivan način.  Radnja je smještena u Prag u razdoblje od 1903. do 1924. godine, te u Tel Aviv 1953. godine. Kafkin prijatelj zasigurno je nezaobilazna knjiga.

Zaboravljeni sin svoj uspjeh dosegnuo je odmah na početku, a sada svoj književni put nastavlja dalje u novom 9. izdanju. Roman je objavljen na njemačkom, slovenskom, španjolskom i engleskom jeziku, a nedavno je renomirana izdavačka kuća iz Tokija Kindabungeisha objavila izdanje na japanskom jeziku.

Godine 2002. uvršten je na Ibby Honour List u Bazelu u Švicarskoj, na koju se uvrštavaju djela sa snažnom humanom porukom. 

Iako u svojem romanu Judita Miro Gavran pripovijeda priču poznatu iz Biblije i istoimenog epa Marka Marulića o udovici koja spašava svoj narod od moćnog osvajača, ovaj je put to dirljiva ljubavna priča koja se odvija u vremenu punom surovosti i bespoštedne borbe za vlast. Judita u Gavranovu romanu postaje punokrvni književni lik, žena puna emocija i potrebe za ljubavlju što ovu priču izdiže na razinu vrsnoga ispovjednog romana. Pored ovog jubilarnog 10. izdanja na hrvatskom, ovaj roman je preveden na čak 12 jezika diljem svijeta: od slovenskog, francuskog  i njemačkog do katalonskog, ruskog, norveškog, češkog, slovačkog, bugarskog…

Miro Gavran svoj je uspješan niz nastavio jesenas i sa svojim posljednjim romanom Nekoliko ptica i jedno nebo koji tematizira plemenita djela fra Didaka Buntića koji je točno prije stotinu godina spasio tisuće gladne djece   iz Hercegovine odvodeći ih u  Slavoniju kod udomitelja. Ta dramatična priča puna emocija naišla je na odličan prijem u kritike i publike, tako da je prvo izdanje bilo rasprodano u manje od tri mjeseca. 


KONTAKT: ana.tafra@mozaik-knjiga.hr