Novo

Otvorena najiščekivanija izložba godine, Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900. Izvor. Klovićevi dvori, Fotograf: Goran Vranić

Book&MoreU četvrtak je u Galeriji Klovićevi dvori otvorena najiščekivanija izložba godine, Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900., a već prve večeri poznata djela bečkih i zagrebačkih umjetnika pogledalo je oko 1500 uzvanika. Svečanom otvorenju prisustvovali su i izaslanica predsjednika Vlade i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica ministra vanjskih poslova Republike Teresa  Indjein,  zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin te brojni gosti iz društveno-kulturnih krugova Hrvatske i Austrije. 

 


 

Za sve koji ne žele propustiti rijedak susret s remek-djelima umjetnosti na prijelazu stoljeća Beča i Zagreba, ovo je rijetka prilika za neposredan doživljaj djela najpoznatijeg slikara austrijske secesije i jednog od najvećih umjetnika 19. i 20. stoljeća, Gustava Klimta.

Uz Klimta, čija se najveća zbirka čuva u bečkom muzeju Belvedere i čija se djela jako rijetko mogu vidjeti izvan Beča, najveću pažnju javnosti privlače rijetko viđena djela hrvatskih umjetnika secesije.

Prvi put u povijesti istodobno su predstavljena djela zagrebačkih i bečkih umjetnika, koji su obilježili razdoblje secesije.

 

 

Na izložbi će se tako moći usporediti djela Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Karla Molla s djelima Vlahe Bukovca, Tomislava Krizmana, Ivana Meštrovića i mnogih drugih. Među umjetninama iz Beča nalaze se slike “Prijateljice (Sestre)”, “Žena na crvenoj pozadini” te crteži za “Beethovenov friz” Gustava Klimta, potom “Borik zimi” i “Alegorijska figura/Mladić Goethe s raširenim rukama” Kolomana Mosera, reljefi Georga Klimta, brata Gustava Klimta, dva naslonjača s potpisom Josepha Hoffmana te stol koji je oblikovao Adolf Loos i brojne druge umjetnine.

 

 

Među umjetninama hrvatskih autora je prizor s tri kupačice Vlaha Bukovca iz 1903. godine, koja se nalazi u bečkom Belvedereu i naša je publika prvi put ima priliku vidjeti te skulptura “Majčina briga” Ivana Meštrovića, smještena u Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti, pred domaćom publikom izložena nakon cijelog jednog stoljeća. Iz Bečkog Belvederea izložena je i “Madame Wittgenstein” Ivana Meštrovića, supruge Karla Wittgensteina, mecene našeg umjetnika.

 

 

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena, a bit će otvorena do 7. svibnja 2017.