Novo

Ovoren Sundance filmski festival, među filmovima i jedan slovensko-hrvatski HINA

Book&MoreNajveći američki festival neovisnog filma Sundance ovoren je u četvrtak u Park Cityju, koji u ovo doba godine tradicionalno postaje prijestolnica svjetske nezavisne produkcije, a među filmovima njegova 33. izdanja je i slovensko-hrvatska koprodukcija, kratkometražni film "Noćna ptica" Špele Čadež.

S obzirom da festival promiče kvalitetan i nekomercijalan film, kao i nove talente, Sundance je mnogim autorima omiljeno mjesto za promociju novih filmova i siguran put za stvaranje reputacije u filmskom svijetu.

Ove će se godine ondje prikazati 120 dugometražnih filmova iz tridesetak zemalja, a među redateljima je četrdeset debitanata, od čega dvadeset u natjecateljskom programu.

Filmovi su odabrani između njih skoro 14 tisuća prijavljenih, među kojima je bilo nešto od četiri tisuće dugometražnih i skoro devet tisuća kratkometražnih. Polovica dugometražnih prijava stiglo je iz SAD-a, a ostali iz drugih zemalja.

S obzirom na veliki broj svjetskih premijera - ove ih je godine čak 103, taj festival kao prvi veći u novoj kalendarskoj godini pokazuje koji bi filmovi u ovoj godini mogli biti uspješnice i dobitnici filmskih nagrada, uključivši i Oscare.

 


 

Osnivač Sundancea, proslavljeni američki glumac Robert Redford rekao je u povodu početka festivala kako nezavisni autori svoju strast, kreativnosti i energiju usmjeravaju na pričanje svojih priča i otkrivanje novih područja.

"Ovogodišnji festival zrcali svaki korak tog putovanja i pokazuje kako umjetnost može pokrenuti, potaknuti i povezati ljude diljem svijeta", dodao je.

Cate Blanchett u "Manifestu" ima trinaest uloga

Festival uobičajeno donosi niz drama, trilera, horora i komedija, neobičnih eksperimenata i važnih dokumentaraca, koji tek trebaju pronaći svoj put do kina.

Predviđa se da bi pozornost publike mogao privući film "Manifesto" Juliana Rosefeldta, u kojem Cate Blanchett glumi trinaest različitih uloga iz svakodnevnog života, citirajući neke od najpoznatijih dijelova različitih umjetničkih manifesta..

 Program premijera donosi i komorni film "Beatriz at Dinner" Miguela Artete, sa Salmom Hayek u naslovnoj ulozi te poslijeratnu priču "Mudbound" Dee Rees, nastala prema romanu Hillary Jordan.

Tu je i metafizički triler "Discovery" Charlieja McDowella koji propituje što bi ljudi napravili kada bi postojao dokaz za život poslije života, a u kojemu glumi Robert Redford, Jason Segel, Rooney Mara.

Film "Rebel in the Rye" Dannyja Stronga podsjeća na život jednog od najvećih pisaca 20. stoljeća, J.D. Salingera, od njegova početka spisateljske karijere i burne veze mladom starletom do sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu i nastanka njegova legendarnog djela "Lovac u žitu".

Posjetitelji festivala imat će priliku na velikom platnu ponovno vidjeti Michelle Pfeiffer, u filmu "Where Is Kyra?" Andrewa Dosunmua, u kojem glumi uz Kiefera Sutherlanda.Kao mogući hit u umjetničkim krugovima među premijerama se najavljuje film "Call Me by Your Name" Luce Guadagnina, koji prati seksualno buđenje jednog sedamnaestogodišnjaka na obiteljskom ljetovanju u talijanskoj vili.

Festival, među ostalim, donosi filmove "A Ghost Story" Davida Loweryja, priču o ženi koju progoni bivši ljubavnik, u kojoj glume Casey Affleck i Rooney Mara, te komediju "Landline" s Johnom Turturrom i Edie Falco.

Program U.S. Dramatic donosi svjetske premijere američkih filmova, među kojima su i "Yellow Birds" Alexandrea Moorsa, drama o posljedicama rata, ne samo za one koji se odlaze boriti, nego i za one koji su ih čekaju kod kuće te "Crown Heights" Matta Ruskina, utemeljen na istinitim događajima iz osamdesetih o čovjeku lažno optuženom za ubojstvo.

Film "Ingrid Goes West", s Aubrey Plaza u glavnoj ulozi, crna je komedija o nestabilnoj i opsesivnoj mladoj ženi koja odlazi u Los Angeles ne bi li se približila Instagram zvijezdi, dok je "The Hero" Bretta Haleya još jedno redateljevo istraživanje starenja.

 Dokumentarni program o aktualnim svjetskim problemima

S četrnaest filmova Sundance će svoj dokumentarni program posvetiti posebnoj temi klimatskih promjena, a iako je Redford uvijek inzistirao na nepolitičnosti festivala ovaj ga put nije mogao zaobići sveprisutni Donald Trump.

U filmu "Trumped: Inside the Greatest Political Upset of All Time," prikazuju se događaji iz pozadine Trumpove predsjedničke kampanje i njegove neočekivane pobjede nad Hillary Clinton.

I prije samog početka festivala zanimanje je izazvao film "An Inconvenient Sequel," nastavak Oscarima nagrađenog dokumentarca "Neugodna istina", koji prati bivšeg američkog predsjednika Ala Gorea u njegovim nastojanjima da riješi problem klimatskih promjena.

Među dokumentarcima iz ovogodišnjeg se programa izdvajaju "City of Ghosts " jednog od danas najistaknutijih dokumentarista Matthewa Heinemana, koji prikazuje nove vrste ratovanja skupine anonimnih aktivista koji riskiraju živote kako bi se suprotstavili ISIL-u.

Zanimanje bi mogao izazvati i film Briana Knappenbergera "Nobody speak: Hulk Hogan, Gawker and Trials of a Free Press" prati sudsku borbu kontroverznog profesionalnog hrvača protiv tabloida koji je objavio njegovu privatnu snimku seksa.

Od međunarodnih dokumentaraca ističe se film koji prikazuje svakodnevnu tragediju u Siriji, "Last Men in Aleppo" Feras Fayyad, posvećen ljudima koji, dok svi bježe u skloništa, trče prema mjestu bombardiranja kako bi spasili unesrećene.

Priču o siromašnoj kineskoj djevojčici koja sanja o boljem životu dok vrijeme provodi na golemim nasipima uvoznog plastičnog otpada donosi film "Plastic China", a "Rumble: The Indians Who Rocked The World" o nepoznatom utjecaju indijanskog naslijeđa na neke od najuspješnijih svjetskih glazbenika.

Tu je i film "Winnie", složeni portret kontroverzne bivše supruge Nelsona Mandele, koja je zbog svojih postupaka u medijima često bila osuđivana i kritizirana.

Na prestižnom festivalu sudjeluje i slovensko-hrvatski animirani film "Noćna ptica" Špele Čadež, koprodukcija Finte Filma, RTV Slovenije i Bonobostudija, koji će se nakon uspješnog festivalskog puta prikazati u međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji među 68 filmova.

Noćna ptica iz naslova je jazavac kojega s ceste pokupi policijska patrola misleći da je mrtav, no on je samo mrtav-pijan. Nakon što se neobično biće probudi stvari postaju još čudnije.

Festival će na svečanosti 28. siječnja dodijeliti 28 nagrada najboljim filmovima, dok će se kratkometražni uratci nagraditi na odvojenoj ceremoniji, 24. siječnja.

Njegovo prošlogodišnje izdanje privuklo je 46,6 tisuća posjetitelja, a Utahu zaradilo oko 143 milijuna dolara.

FOTO: Shutterstock