Novo

Bowie i Cohen postumno nominirani za Brit Awards HINA

Book&MoreDavid Bowie mogao bi postumno dobiti dvije nagrade Brit koje se tradicionalno dodjeljuju najboljim britanskim i stranim glazbenicima u Londonu, nakon što se u subotu njegovo ime pojavilo u užem izboru za prestižne nagrade koje će se dodijeliti na svečanosti u Londonu idući mjesec. 

 Bowie, koji je umro 10. siječnja prošle godine, nominiran je u kategoriji najboljega britanskog glazbenika uz Craiga Davida, Skeptu i Michaela Kiwanuku. U užem je izboru i za najbolji britanski album godine za "Blackstar" koji je izašao na njegov 69. rođendan i dva dana prije njegove smrti. 

Među pet nominiranih u kategoriji najboljega međunarodnog glazbenika je nedavno preminuli kanadski kantautor Leonard Cohen. Konkurencija su mu Bon Iver, Bruno Mars, Drake i The Weeknd. 

 

 

Svečanost dodjele nagrada održat će se 22. veljače u velikoj londonskoj O2 areni, a domaćin će joj biti kanadski pjevač Michael Buble. 

Nagradu u kategoriji najboljega britanskog glazbenika Bowie je osvojio 2014. 

Tada je u govoru zahvale, koji je zbog njegove odsutnosti pročitala manekenka Kate Moss, pozvao Škotsku da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Britanska glazbena industrija je i prošle godine na svečanosti dodjele Brit Awardsa odala počast pokojnome Bowieju. Njegov prijatelj, glumac Gary Oldman, primio je nagradu Brit Icon u ime pokojnog pjevača i njegove obitelji.

"Davide, bio si smrtan, ali tvoj potencijal bio je nadljudski, a tvoja glazba i dalje živi", izjavio je tada.

Pjevačica Annie Lenox kazala je da je Bowie, koji je mjesec dana ranije umro od raka, bio istinski vizionar i ikonoklast.

FOTO: Shutterstock