Novo

Ibsenov "Neprijatelj naroda" 21. siječnja premijerno u splitskom HNK HINA

Book&MoreDramski ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta Split sezonu nastavlja premijerom drame norveškoga književnika Henrika Ibsena "Neprijatelj naroda", koja će biti izvedena u subotu, 21. siječnja u režiji Nenni Delmestre.

Dramu je po prijevodu Koste Spaića adaptirao Elvis Bošnjak. Kako se ističe u najavi predstave, Bošnjak je klasičnoga Ibsena osuvremenio, "no ono zbog čega je Ibsen napisao dramu prije gotovo stoljeća i pol, univerzalno je i vječno pitanje zviždača, čovjeka kojemu se svi rado divimo, ali koji puno rjeđe pristajemo biti".

"Ovaj je komad velik i bezvremen jer je Ibsen za nas pronašao čovjeka kojeg smo tražili svijećom. I možemo ugasiti svijeću, ne moramo tragati dalje. Taj čovjek nam je puno bliži no što mislimo. Taj čovjek živi u svakom od nas. Treba mu samo dati da živi. Treba se usuditi biti taj čovjek", istaknuo je Bošnjak u najavi predstave.

Istim se motivom vodila i redateljica Nenni Delmestre kad se odlučila za ovaj Ibsenov komad u kojemu se autor, osjećajući se i sam kao "neprijatelj naroda" zbog ranijeg djela "Sablasti", obračunao s licemjerjem kojim društvo najčešće (ne) prihvaća neugodne istine, dodaje se. "Centralni motiv ove predstave borba je za opće dobro. I jedna i druga strana žele opće dobro", ističe Delmestre, dodajući da je "kao i uvijek, konflikt između morala i interesa, između istine i ekonomije".

Središnji lik drame, dr. Thomas Stockmann, kojega igra Elvis Bošnjak, liječnik u popularnom kupalištu, otkriva da je ono zatrovano i po život opasno te predlaže skupe popravke. No zajednica predvođena njegovim bratom, gradonačelnikom Peterom Stockmannom (igra ga Trpimir Jurkić), na to nije spremna. Zbog ustrajanja da očisti stvarnu i moralnu kaljužu doktor Stockmann bit će proglašen neprijateljem naroda pa i ugroziti budućnost svoje obitelji.

Uz Bošnjaka i Jurkića, u predstavi glume Petra Kovačić Pavlina (urednica novina, gospođa Stockmann), Filip Radoš (Morten Kill, Stockmannov svekar), Snježana Sinovčić Šiškov (gđa Hovstad), Pere Eranović (Billing), Marjan Nejašmić Banić (Aslaksen). Goran Marković glumi pomorskog kapetana Horstera, Nikša Arčanin i Andrea Mladinić novinare, a u ostalim ulogama pojavljuju se Roko Marušić, Mikula Brajnov, Zorana Kačić Čatipović, Davor Pavić, Anja Ostojić, Luka Čerjan, Maro Drobnić i polaznici dramskog studija Playdrama.

Scenografiju i glazbenu temu osmislila je Lina Vengoechea, kostimografkinja je Sara Lovrić Caparin, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, a tona Petar Ivanišević, dok je video materijale realizirao Rino Barbir.

Henrik Ibsen (1828.-1906.) dramski je opus počeo povijesnom dramom "Catilina" nakon koje piše nacionalno-romantičke drame na teme iz narodnih legendi i saga. Prvu dramu u kojoj problematizira stanje društva, "Komediju ljubavi", napisao je 1862. Od 1877., kada piše "Stupove društva", gotovo se potpuno posvećuje analizi društvenih moralnih i vjerskih stajališta i konvencija te kritizira tadašnje društvo i njegov sputavajući odnos prema pojedincu. Slijede "Nora ili Lutkina kuća", "Sablasti" i "Neprijatelj naroda" u kojima tematizira poslovni i politički svijet te progovara o odnosima među spolovima, braku i pravu žena. Među ostalim poznatijim djelima su i "Peer Gynt", "Divlja patka", "Hedda Gabler" i "Kada se mi mrtvi probudimo".

FOTO: Shutterstock