Novo

Obuljen Koržinek: Prioritet ministarstva osigurati ravnomjerni kulturni razvoj HINA

Book&MoreMinistrica kulture Nina Obuljen Koržinek poručila je u petak iz Vukovara kako je prioritet njezina ministarstva osigurati ravnomjerni kulturni razvoj, te da svi građani u svim područjima Hrvatske mogu sudjelovati u kulturnom životu.

 "Vlada je svjesna osjetljive situacije u Slavoniji glede gospodarskog potencijala i zadržavanja stanovnika, kao i potrebe otvaranja radnih mjesta. Zato smo razgovarali što u tom smislu može ponuditi sektor kulture", kazala je ministrica Obuljen Koržinek za svog dvodnevnog posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji, a nakon razgovora sa županom Božom Galićem i vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

  Od župana je, kaže, čula niz zanimljiivih planova za buduće razvojne planove u području arheologije i zaštitne kulturne baštine. "Vjerujem da ćemo dijelom kroz proračunska sredstva, a velikim dijelom i kroz zajedničke aplikacije prema EU fondovima moći neke od tih projekata vrlo brzo započeti", istaknula je. Podsjetila je kako se otvaranjem stalnog postava Zbirke Bauer, kojega će u subotu osobno svečano otvoriti u Vukovaru, zaokružuju desetogodišnji napori na obnovi kulturne baštine "Vukovar-Vučedol-Ilok".

 Na sastanku je bilo riječi i o razvoju projekta Arheloškog parka Vučedol i ostalih arheoloških lokaliteta, o Festivalu glumca i Vinkovačkim jesenima, kao i jačanju mreže knjižnica te projektima poput obnove rodne kuće književnika Antuna Gustava Matoša u Tovarniku, koji traju niz godina. "Potrebna nam je decentralizacija i planova i aktivnosti te oslanjanje ministarstava više na županije. Mislim da je razgovor s ministricom Ninom Obuljen Koržinek bio dobar i puno očekujemo od aktivnosti Ministarstva kulture, a mi ćemo sa svoje strane sve učiniti kako bi bili dobar partner ministrici u provedbi zacrtanih planova", kazao je župan Galić.

 S vukovarskim gradonačelnikom Penavom ministrica je razgovarala o završetku radova na opremanju Državnog arhiva u Vukovaru te projektu Arheološki park Vučedol. Penava je izjavio kako Grad Vukovar već niz godina ima zadovoljavajuću suradnju s Ministarstvom kulture, a u budućim planovima gradske vlasti naglasak stavljaju upravo na projekt izgradnje Arheološkog parka Vučedol, koji se naslanja na prije godinu i pol dana otvoren Muzej vučedolske kulture.

 "Ministarstvo kulture bi željelo ne samo pomoći u obnovi Vukovara, nego i pokazati da kultura može biti i pokretač razvoja", kazala je Obuljen Koržinek koja će tijekom poslijepodneva obići zgradu Državnog arhiva u Vukovaru, Muzej vučedolske kulture i Muzej grada Iloka, dok će u subotu u Dvorcu Eltz otvoriti stalni postav Zbirke Bauer.

FOTO: Shutterstock