Novo

U zagrebačkom HNK-u 2016. odigrane 234 predstave koje je pogledalo 135 tisuća gledatelja HINA

Book&MoreHrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu 2016. godinu ispratilo je kao izuzetno uspješnu, u kojoj je odigranih 234 predstave, od čega 15 premijera, pogledalo više od 135 tisuća gledatelja, ili gotovo 40 tisuća više nego u godini ranije.

 Kako se ističe u priopćenju HNK-a Zagreb, godina 2016. za središnji je nacionalni teatar bila godina visokih rezultata i uspjeha, kako među domaćom publikom i javnošću, tako i na međunarodnoj sceni; godina u kojoj se HNK Zagreb svojim programima profilirao kao kazalište koje, uz njegovanje klasičnoga repertoara, s velikim uspjehom pruža priliku i suvremenim, domaćim i stranim autorima.

 

 

 "U 2016. godini ostvarili smo 15 dramskih, baletnih i opernih premijera te odigrali 234 predstave na matičnoj sceni. HNK u Zagrebu predstavio se i kroz 18 gostovanja u Hrvatskoj i 21 gostovanje u inozemstvu – u Rusiji, Izraelu, Švicarskoj, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji, Rumunjskoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini i Italiji, dok je na svojoj sceni na Trgu maršala Tita u Zagrebu ugostio 12 kazališnih predstava iz zemlje i svijeta", dodaje se.


  Kao jedan od nesvakidašnjih doživljaja koje je tanacionalna kazališna kuća priuštio svojim gledateljima ove godine, iz HNK-a Zagreb izdvajaju dvije izvedbe "Baletnoga gala koncerta" kojim su se u Zagrebu predstavili prvaci najvećih sanktpeterburških baletnih kazališnih kuća: Marijinskoga teatra, Mihajlovskoga kazališta i Kazališta Leonida Jakobsona.

 Od ukupno 54 baletne izvedbe u 2016., posebno se od premijernih baletnih produkcija izdvaja balet "Romeo i Julija" S. S. Prokofjeva u koreografiji i režiji Beatrice Barta, čija je svaka izvedba popraćena ovacijskim pljeskom prepuna gledališta.

 HNK Zagreb kao posebnu poslasticu za sve ljubitelje baleta i ove je godine, kao i svake, na samom njezinu kraju uvrstio u svoj repertoar kultni balet "Orašar" P. I. Čajkovskog u koreografiji i režiji Dereka Deana, za koji su ulaznice za svih 18 izvedbi u ovoj godini bile rasprodane u svega nekoliko dana.

 Drama HNK imala je u 2016. ukupno 100 izvedbi. Kao posebna uspješnica HNK-ova dramskog repertoara ističe se nagrađivana predstava Tene Štivičić "Tri zime" u režiji Ivice Buljana, koju je s oduševljenjem prihvatila i publika i kritika, kako domaća tako i ona na gostovanjima, a svaka izvedba na matičnoj sceni rasprodana je tjednima unaprijed.

 Među 80 HNK-ovih opernih izvedbi u protekloj godini izdvaja se pak produkcija slavnoga dijela Giacoma Puccinija "Madama Butterfly" pod ravnanjem Nikše Bareze u režiji Piera Luigija Pizzija, koja je dio uspješne višegodišnje suradnje toga kazališta s Arenom Sferisterio iz Macerate.

 Osim s talijanskim susjedima, HNK Zagreb ostvario je i druge velike međunarodne suradnje, među kojima se ističu one s pariškim kazalištem Bouffes du Nord i sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora, s kojima je Opera HNK-a Zagreb uspješno koproducirala još dva premijerna naslova.

 U sklopu Filozofskoga teatra, HNK Zagreb na svojoj je sceni ugostio neke od vodećih svjetskih intelektualaca i umjetnika, među kojima Slavoja Žižeka, Margarethe von Trotta i Yanisa Varoufakisa, a na 14. festivalu svjetskoga kazališta na samom početku jesenske kazališne sezone 2016./2017. zagrebačkoj su se publici predstavili glasoviti europski i svjetski redatelji iz Njemačke (Thomas Ostermeier), Belgije (Anne-Cécile Vandalem) i Japana (Toshiki Okada).

 Godinu je, u petak 30. prosinca, zaključila praizvedba dramskog triptiha "Ljudi od voska" Mate Matišića u režiji Janusza Kice, kao još jedan naslov u nizu uspješnica toga teatra, o čemu, kako ističu iz toga kazališta, svjedoče neprekidno puna gledališta: u 2016. godini HNK Zagreb posjetilo je 135 527 gledatelja.

FOTO: Shutterstock