Novo

Ime Nikole Tesle privlači strane goste u Tehnički muzej HINA

Book&More
Premda se na kraju godine rezultati posjećenosti još zbrajaju i bit će poznati u siječnju, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Markita Franulić otkriva kako je u protekloj godini taj muzej zabilježio porast stranih posjetitelja, čemu je zasigurno doprinijelo i što je imenu muzeja dodano ime velikog znanstvenika čiji su izumi zadužili svijet.

 


"Zadovoljni smo proteklom godinom, sada završavamo programe i u prosincu zbrajamo rezultate, no dosad smo imali oko 160 tisuća posjetitelja što nas ponovno čini jednim od najposjećenijih muzeja u Zagreba i u Hrvatskoj", rekla je Franulić za Hinu.


Sve veći broj inozemnih gostiju Franulić povezuje s promjenom imena muzeja u 2015. godini, nakon koje je uslijedilo i postavljanje velikog neonskog natpisa s imenom Nikole Tesle na pročelje zgrade u Savskoj.
"Teslino ime u nazivu muzeja privlači strane posjetitelje, no donijelo nam je i obavezu da proširimo programe vezane uz njegov rad", dodala je, podsjetivši na aplikaciju "Tesla lab", napravljenu u suradnji s FER-om, koja bi uskoro trebala omogućiti da se posjetitelji putem pametnih telefona upoznaju s Teslinim pokusima koji se izvode u muzejskom kabinetu.

 


S vizijom budućnosti i modernizacije utemeljenom na baštini i idejama Nikole Tesle, Tehnički muzej uveo je još jedan tehnološki novitet kojim bi mogao privući posjetitelje.
Na ogradi Muzeja postavljen novi interaktivni ekran, koji je vrijedan 130 tisuća kuna i instaliran u sklopu sponzorskog ugovora s tvrtkom RWE Hrvatska, a u okviru kojega je tijekom dvije godine suradnje i ugrađeno grijanje u Kabinet Nikole Tesle.


Putem fotografija i tekstova prolaznici će se moći upoznati s brojnim muzejskim sadržajima, muzejskim odjelima, aktualnim izložbama, edukativnim radionicama.


"Interaktivni ekran je dobra platforma za komunikaciju s građanima i potencijalnim posjetiteljima koji će već na prvom koraku, ispred muzeja i izvan radnog vremena, moći vidjeti koji se programi i događanja održavaju u muzeju te planirati budući posjet", istaknula je Franulić.

Od skorašnjih aktivnosti najavila je da će se uskoro predstaviti još jedna aplikacija za pametne telefone - ona vezana za velikane znanosti i tehnologije čije se biste nalaze u dvorištu Muzeja, dok će se tijekom zimskih praznika organizirati radionice za djecu posvećene astronomiji.

U povodu održavanja Adventa 13. prosinca održat će se prigodna radionica za djecu u suradnji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu na kojoj će se tehnikom ručnog oslikavanja tekstila izrađivati ukrasi za bor.

"Planiramo i niz programa za sljedeću godinu, no sve ovisi o rezultatima najtečaja", napomenula je Franulić, dodavši da se sada čekaju rezultati europskog projekta na koji je Tehnički muzej aplicirao s ciljem veće obnove, uvođenja novih odjela i suvremenije prezentacije.

"Željno očekujemo i obnovu našeg dvorišta koji je zajedno sa zgradom kulturno dobro i podliježe posebnom sustavu obnove, kao i nastavak radova na obnovi pročelja", dodala je.

FOTO: Shutterstock